No! Additieven E-nummers

Annelies Mulder100% natuurlijk, Lekker in je lijf1 Comment

No_e-nummers-1

E-nummers. Tot de jaren 50 bereidde we onze maaltijden zelf. Aardappels van het land en groenten uit eigen tuin. Tegenwoordig kiezen we meer voor luxe producten en moet ons eten vooral snel te bereiden zijn. Was snoep vroeger nog een traktatie die we voor speciale gelegenheden bewaarden. Nu loop je er overal tegenaan en de verleiding is alleen maar groter met alles wat in de schappen van de supermarkt ligt. Per persoon consumeren we ongeveer 7 kilo aan additieven per jaar. Daar worden we niet alleen ongezonder van, maar eigenlijk hebben we geen idee wat er allemaal in ons eten zit. Ook ik niet. Ik moet leren etiketten te lezen en te leren wat ik allemaal binnen krijg. Om bewuste keuzes te maken, maar ook om niet door te slaan en een panische moeder te worden.

Misleiding

Ik vind het bizar als zoveel verschillende onderzoeken onafhankelijk van elkaar aantonen dat bepaalde E-nummers schadelijk zijn voor onze gezondheid, hoe kan het dan dat wij (zonder er erg in te hebben) met een boodschappenkar vol producten met schadelijke E-nummers bij de kassa staan? Het is mij een raadsel. Het zijn door de EU goedgekeurde hulpstoffen, maar het zegt helemaal niks over of ze wel veilig voor ons zijn. Er zijn inderdaad E-nummers die tot nu toe als onschuldig kunnen worden gezien. Maar er zijn nog veel meer E-nummers die in verband worden gebracht met ziekten en aandoeningen die je niet wilt hebben of krijgen. Landen als Zweden en Oostenrijk hebben het besluit genomen dat sommige E-nummers in hun land verboden zijn. Dat zegt iets.

Wat zit er zoal in ons eten.

  • E100 – E199 kleurstoffen
  • E200 – 299 conserveringsmiddelen
  • E300 – 399 anti oxidanten tegen bederf en verkleuring
  • E400 – 499 emulgatoren
  • E500 – 599 diverse additieven
  • E600 – 699 smaakversterkers
  • E700 – conserveringsmiddelen
  • E900 – 1000 additieven met verschillende functies
  • E1000 – 1300 diversen
  • E1400 – 1500 gemodificeerde zetmelen
  • E1500 – 1525 kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma’s

Dit zijn de E-nummers die in verband worden gebracht met ADHD.

  • E 110 zonnegeel FCF
  • E 122 azorubine
  • E 102 tartrazine
  • E 124 ponceau
  • E 104 chinolinegeel
  • E 129 allura rood
  • E 211 natriumbenzoaat

In een zak snoep kunnen al bijvoorbeeld 12 dubieuze toevoegingen zitten waarvan je eigenlijk dus niet weet wat het met je lichaam of je cellen doet.E-nummers

Welke E-nummers moet je echt vermijden. 

E621 – Smaakversterker (MSG – Monosodium Glutamaat)
Zit in Aziatisch eten, soep, chips, snacks, koekjes, kruiden, diepvriesmaaltijden enz.
Vermijden: Tast het zenuwstelsel en hersenen aan, schakelt verzadiginsgevoel uit: wordt door wetenschappers gebruikt om proefdieren dik te maken voor onderzoek doeleinden.
In veel landen verboden, in Nederland/België gewoon toegestaan.
Omdat E621 zo omstreden is, wordt regelmatig een andere benaming gebruikt, zoals ‘gistextract’ of ‘gehydrolyseerd eiwit’,

E951 Aspartaam, vind je meestal in voeding die het predicaat “light” of “suikervrij” heeft. Men veronderstelt dat Aspartaam kankerverwekkend is en het heeft meer bijwerkingen op haar naam staan dan alle andere voedingsmiddelen en toevoegingen bij elkaar. Aspartaam is een zenuwgif en kankerverwekkend. Het wordt in verband gebracht met alzheimer, fybromyalgie, chronische vermoeidheid, emotionele stoornissen zoals depressie en angstaanvallen, duizeligheid, hoofdpijnen, misselijkheid, verwardheid, migraine en toevallen

E133 kleurstof blauw. Zit onder andere in smurfenijs lees blog over smurfenijs, snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding. Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Het kan chromosoombeschadiging veroorzaken.

E110, E102 kleurstof geel. Verboden in Noorwegen en Zweden. Verhoogt het aantal nier- en bijniertumoren in proefdieren, kan chromosoombeschadigingen veroorzaken. Je vindt het in Amerikaanse kaas, macaroni met kaas, snoep en frisdranken, limonade en meer!

BHA en BHT (E320) Butylhydroxyanisool (BHA) en Butylhydroxytolueen (BHT) zijn conserveringsmiddelen die terug te vinden zijn in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige oliën. Dit veelgebruikte conserveringsmiddel zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. Het tast het neurologisch systeem van de hersenen aan, zorgt voor gedragsveranderingen en kan kanker veroorzaken. BHA en BHT zijn oxidanten die reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam vormen.

Zwaveldioxide (E220) Zwaveltoevoegingen zijn giftig en in Amerika heeft de FDA het gebruik ervan bij rauwe fruit en groenten verboden. De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E. Niet aan te bevelen voor consumptie door kinderen

E221 – Sodium sulfiet – conserveermiddel. Zit in wijn en gedroogd fruit
Vermijden: astma, hoofdpijnen, ademhalingsproblemen, eczeem

Tips

  • Let op labels met: “geen kleur- en smaakstoffen”
  • Koop producten zonder toevoeging van zoetstoffen
  • Koop producten zo veel mogelijk zonder conserveringsmiddelen
  • Drink 100% puur sap, geen vruchtensappen met allerlei toevoegingen
  • Koop verse groenten en zo min mogelijk uit een blik of pot
  • Koop biologische producten
  • Logo’s van “ik kies bewust” zeggen niets over eventuele aanwezige E-nummers

Volg jij Mamalogisch al? Klik hier voor de updates op Facebook met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 104 times, 1 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

One Comment on “No! Additieven E-nummers”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *