Natuurlijk weeën opwekken 11 tips – Ouders van Nu

Annelies Mulder100% natuurlijk, Bevalling, Mamalogisch voor de Ouders van Nu, Zwangerschap1 Comment

Natuurlijk-weeen-opwekken_mamalogisch_ovn

Hoe kun je natuurlijk weeën opwekken. Wat als de weeën maar niet komen en je moedeloos wordt van het wachten? Het blijft lastig om de controle los te laten, maar de sleutel tot succes is toch echt rust en vertrouwen. Baby comes when baby is ready. Hier 10 tips om op een natuurlijke manier de weeën op te wekken.

Zelf ging ik 10 dagen overtijd. Ik wilde niets liever dan deinen op de golven van mijn opblaasbad in de woonkamer. Bij elk steekje, gerommel of iets wat ook maar op een wee leek, maakte mijn hart een sprongetje. Ik was er klaar voor, keek ernaar uit en kreeg vlekken in mijn nek van het idee dat ik in het ziekenhuis ingeleid zou worden met een synthetisch oxytocine infuus. Mijn baby lag nog heerlijk te bouncen en had het fijn en warm. Ik ging op onderzoek uit: wat kon net nog even dat laatste zetje geven? Ik probeerde van alles. Na de heerlijke ontspannende Thaise massage begonnen bij 41.3 spontaan de weeën. Wat een opluchting.

Frambozenblad thee 

Heeft een lange traditie voor gebruik tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. Verkrijgbaar meestal op bestelling bij de natuurwinkel en ze hebben ook capsules. Je kunt ermee beginnen vanaf week 37, het stimuleert ook de melkproductie. Ehm, lekker is het niet!

Strippen

Natuurlijk geen pretje al verschillen daar de meningen over. Ik liet me 2 keer strippen. Bij 40.4 en bij 41.1 had ik 2 cm. Ze maken dan je vliezen wat losser van je baarmoedermond. Hierbij komt het hormoon prostaglandine vrij. Prostaglandine maakt de baarmoedermond zacht en soepel zodat de bevalling kan gaan beginnen. Soms is strippen net genoeg omdat laatste zetje te geven om de bevalling te laten beginnen. Neem lekker daarna een kruik in je rug of een warm bad/lange douche.

Voetreflex therapie
Ik wachtte met smart op mijn slijmprop (mooi woord) die maar niet kwam. Ik las wat dingen over voetreflex en vond het een poging waard. Het hielp! Na de voetreflex massage was het hop plop en wat was ik trots op dat ding. Ik bewaarde hem op een schoteltje in de koelkast om aan mijn man te laten zien voor als hij thuiskwam, verrassing! Volgens de voetreflexologie zitten alle drukpunten in je lichaam ook in je voeten. De drukpunten in je voeten zijn verbonden met je spieren en organen. Als je deze acupressuurpunten masseert ontspannen de spieren en organen in je lichaam. Het is ontspannend en het geeft nieuwe energie.
Wandelen
Als je er de fut nog voor hebt, loop dan die trap nog een keer op en af. Of loop een extra rondje door het huis. De beweging werkt wee-stimulerend en de zwaartekracht doet de rest.
Vrouwenmantel thee
Vrouwenmantel wordt gezien als het vrouwenkruid. Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantel thee te drinken tijdens de zwangerschap. Als de tijd echter is aangebroken dat de baby mag komen dan mag het juist wel! Driemaal daags een kopje vrouwenmantelthee bevordert de bevalling en zorgt dat de bloedingen na de bevallingen afnemen. Het zorgt onvergelijkbaar voor het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt ook een zitbad nemen in sterke thee na de bevalling. Dit werkt weefselherstellend zeker als er ook nog hechtingen aanwezig zijn.
Caulopyllum thalictroides tabletjes van VSM dosis D6
Werking: aan het einde van de zwangerschap bevordert caulophyllum de ‘rijping’ van de baarmoedermond. Het bevordert de ontsluiting en vergemakkelijkt de bevalling door de wee-ondersteunende werking. Driemaal daags 2 tabletjes onder de tong op laten oplossen en innemen een half uur voor de maaltijd. Na de bevalling kan je in dezelfde dosering doorgaan om de kraamzuivering te bevorderen en bloedingen en een baarmoederslijmvliesontsteking te voorkomen.
Seks!
Het sperma van je partner maakt je baarmoedermond soepel en zacht. In sperma zit het hormoon prostaglandine. Deze hormonen komen ook in je lichaam als je verloskundige je stript. De gynaecoloog gebruikt ze ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Je ontspant, haha, of niet maar die ontspanning kan net genoeg zijn om de bevalling te laten beginnen. Tepelstimulatie kan ook helpen. Het hormoon oxytocine komt dan vrij wat kan zorgen voor weeën. Oxytocine komt ook vrij als je seks hebt. Het is het gelukshormoon en zorgt tijdens de bevalling voor krachtige weeën en na de bevalling voor de uitstoot van melk.
Acupunctuur
Ik dacht, baat het niet schaadt het niet, maar ik vond het echt helemaal niks. Ik lag gespannen met een rij naalden in mijn voeten en rug. Of het geholpen heeft geen idee.
Thaise massage
De afspraak in het ziekenhuis om inleiden te bespreken stond op maandag bij 41.4. Zaterdagavond ben ik naar een Thaise masseuse gegaan, ik was het zat. Ik was toe aan ontspanning, mijn hoofd moest leeg en mijn buik was topzwaar. Ik zag mijn droom/badbevalling letterlijk in het water vallen. Ik werd 2 uur in de watten gelegd door 2 superlieve vrouwen. Ik kwam vrolijk en als herboren thuis. Zondag waggelde ik nog met manlief naar het winkelstraatje om de hoek om een mooi bovenstukje te kopen voor in bad. Dat moest me gaan helpen. Ik voelde tijdens het passen dat het aan het rommelen was, maar had nog geen idee of het echt ging doorzetten. Buiten kwam ik mijn vriendin tegen en ik zei nog vrolijk ‘hij zit waar hij zit en verroert zich niet’. Niet wetende dat 2 uur later ik vol in de weeën zat. ‘Hallelujah’ ze begonnen spontaan, oh yeah baby. Ik moest dus letterlijk loslaten de massage heeft net het laatste zetje gegeven.
Wonderolie
Niet geprobeerd maar ze zeggen dat het een geweldige tip is uit de tijd van oma, wonderolie. De olie is plantaardig en verkrijgbaar bij de drogisterij. De olie wordt eigenlijk gebruikt als laxeermiddel omdat je darmen samen gaan trekken. Je baarmoeder ligt dicht tegen je darmen aan en kan de beweging over nemen. Zo ontstaan er weeën. De meningen over wonderolie zijn wel verdeeld. Je baby zou er namelijk van in het vruchtwater kunnen poepen.Keep calm en doe heel rustig aan. Als je overtijd gaat, word je waarschijnlijk helemaal moe van alle appjes van familie en vrienden. Is er al een baby? Ben je nou nog niet bevallen? Ben je aan het bevallen? Waar blijft het. Rust, rust, rust, vertrouwen en lekker in je cocon duiken en even afsluiten van de buitenwereld met een kop thee en een goede dvd helpt. Baby comes when baby is ready.Ben je even toe aan helemaal niks en je hoofd leegmaken? Maak een afspraak de Happy Birthing overtijdbehandeling bij Mamalogisch. Klik hier voor meer informatie. Natuurlijk-weeën-opwekken-Mamalogisch_Doula_Anneliesmulder_3Volg Mamalogisch. Klik hier voor de updates op Facebook met vrolijke en natuurlijke inspiratie.
(Visited 2.606 times, 1 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

One Comment on “Natuurlijk weeën opwekken 11 tips – Ouders van Nu”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *