5x natuurlijke pijnstilling bij je bevalling

Als je zwanger bent, kun je je zorgen maken over de pijn van de bevalling. Wanneer je je voorbereidt op je bevalling, kom je opties tegen voor pijnstilling. Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding en in dit artikel wil ik je over de vormen van natuurlijke pijnstilling vertellen. Zodat je weet wat je kunt kiezen zonder bijwerkingen, zonder vast te zitten aan snoeren, en toch met een gerust hart naar je bevalling kan uitkijken. Pijnstilling zonder bijwerkingen helpt je jouw bevalling lichter maken.

1. De Elle Tens: pijnstilling zonder bijwerkingen

Een heel fijne keuze als hulpmiddel tegen de pijn is de Elle Tens. De Elle Tens biedt effectieve natuurlijke pijnbestrijding en is speciaal ontworpen voor tijdens je bevalling. De Tens is een apparaatje dat met kleine hoeveelheden stroom een prikkeling geeft. Je plaatst een set elektroden op je onderrug, waarmee je met de weeën samenwerkt. Met de elektroden stimuleer je de aanmaak van natuurlijke, lichaamseigen endorfine. Dat is een hormoon dat je, net als oxytocine, bij je bevalling heel goed kunt gebruiken. Ook vermindert de Elle Tens de pijnprikkel van de weeën, waardoor je weeën lichter aanvoelen. 

Een ander voordeel van de Elle Tens is dat jij zelf de intensiteit kunt reguleren. Je drukt zelf op de knop als je meer of minder ondersteuning nodig hebt en bij elke wee kun je op de ‘boost’ knop drukken. Dit zorgt voor extra stimulatie en verlichting tijdens de wee en het leidt je af van de pijn. Heel fijn! Zo voel je dat jij de regie hebt, en dat stimuleert je om je nog meer aan je bevalling over te geven. Ik zie de vrouwen die ik begeleid fantastisch in hun cocon raken. Totaal bij zichzelf. Zo krachtig! Ik zie hoe het vrouwen door hun bevalling heen helpt ?. Hoe het vrouwen extra controle en regie geeft waardoor ze vaak minder medicinale pijnbestrijding nodig hebben. En net als bij elke natuurlijke hulp bij pijnbestrijding is de Elle Tens totaal vrij van bijwerkingen. 

Annelies: ‘Wij vrouwen willen graag controle houden, en daar is niks mis mee. Een bevalling is een natuurlijk proces waar je je aan overgeeft. De Elle Tens helpt je om op een natuurlijke manier verlichting te krijgen tijdens je bevalling. Jij blijft actief, de Tens geeft je een duw in de rug, en helpt je om samen te werken met de weeën. Zo blijf je bij jezelf. Je voelt je sterk, je kunt de weeën beter opvangen.

Voordelen Elle Tens 

  • Minder verzoeken om pijnstilling
  • Beter samenwerken met je lichaam
  • Stimuleert de aanmaak van endorfine
  • Vrij van bijwerkingen veilig voor jou en je baby
  • Meer controle en wetenschappelijk bewezen effectief

2. De pijnstillende kracht van water

Water als pijnstilling bij je bevalling is simpelweg fantastisch. Warm water ontspant je. Maakt je zacht. Onder de douche kan het stromende water lichte tegendruk geven. In bad kun je meer bewegingsvrijheid ervaren doordat je minder gewicht draagt, en ook voel je verlichting dankzij de druk van het water op je lichaam. Ik ben echt fan van badbevallingen, want ik zie keer op keer hoeveel ontspanning water geeft. Wil je meer lezen? Meer informatie over de voordelen van een badbevalling, lees je hier. Ik beviel van mijn zoon Fiebe in bad hij was maar liefst 4942 gram.

3. Laat je adem pijnstilling geven

Zuchten, diep ademen, maar ook geluid maken is een krachtige vorm van natuurlijke pijnstilling. Heel anders dan de bekende ‘neem een grote hap met lucht adem en persen’, waarmee je alles in jezelf juist op slot zet. Houd je je adem in, dan verdeel je je lichaam als het ware in een boven- en een onderkant. Je verbinding wordt verbroken. Terwijl je juist tijdens de bevalling een heel vloeiend geheel mag zijn. Jij, je hele lichaam en je baby werken samen op elke ademhaling.

Openen is je doel: je lichaam zacht maken en openen voor je baby. Met een zachte, ontspannen verbonden kalme ademhaling geef je die ruimte aan je baby en je lichaam. Je laat je adem krachtig door je heen stromen, en je geeft zo ook een doorstroom aan de pijnervaring. De pijn zet je niet vast, je adem zet je niet vast, nee, je laat alles door je heen gaan.

4. Zo werkt pijnstilling door aanraking

Aanraking is superbelangrijk. Je cortisolwaarden (dus stress!) gaan omlaag, je oxytocine-aanmaak omhoog. Dat geweldige knuffelhormoon speelt een grote rol in alle fases van je zwangerschap en het moederschap. Tijdens je bevalling helpt het je als je je veilig en ontspannen voelt. 

Aanraking geeft verbinding

Als je voelt dat je met je partner verbonden bent. Jullie doen dit samen, en je kunt op elkaar vertrouwen. Deze connectie versterk je op fysiek, emotioneel en hormonaal niveau door elkaar aan te raken. Meer liefde en verbinding dus met dit fijne stofje.

Vraag je partner jou aan te raken op plaatsen waar je dit verdraagt en het prettig voelt. Tijdens de weeën kun je heel gevoelig reageren, dus probeer voorzichtig wat uit. Het kan zijn dat je lichaam andere dingen fijn vindt dan jullie gewend zijn. 

Aanraking als tegendruk

Je geboortepartner kan tegendruk geven op de plaats in je lichaam waar je de weeën sterk voelt. Tegen je onderrug bijvoorbeeld. Tegenover elkaar staan, zitten, hangen zodat je tegen je partner kan duwen tijdens elke wee kan je ook veel verlichting geven. In jouw lichaam zijn grote krachten aan het werk. Heerlijk om die krachten ook als het ware naar buiten te werken.

5. Beweging 

Je baby is tijdens de geboorte in beweging. Op elke wee zoekt ze haar weg, steeds een stukje dieet het geboortekanaal in. Jij kunt je baby’s zoektocht ondersteunen door ook te bewegen. Draaien met je bekken, staan, wiebelen, op handen en knieën zitten, hurken, of zachtjes wiegen… er zijn zelfs moeders die dansen tijdens hun bevalling! Bring that baby down. 

Maar laat je niet overweldigen door wilde verhalen. Bevallen kost veel energie, en misschien wil jij juist graag liggen of hangen. Kijk dan of je bijvoorbeeld op je zij kunt liggen, zodat je ruimte in je bekken vrij houdt om te bewegen. Ook heel kleine bewegingen kunnen helpend zijn, en dan niet alleen voor de baby, maar ook voor jou. Je ervaart minder pijn wanneer je kunt meebewegen met alles wat er in je lichaam gebeurt.

Je kunt meer dan je denkt

Elke geboorte is anders. Daarom kun je van te voren niet vaststellen op welke manier jouw bevalling het meest soepel zal lopen. Met de tips die ik je geef wil ik je vooral vertellen: er is zoveel mogelijk! Je hoeft niet bang te zijn voor pijn. Je kunt meer dan je denkt, er zijn prachtige natuurlijke manieren om jezelf ondersteuning en verlichting te geven tijdens je bevalling. Vertrouw er maar op. Je bent ervoor gemaakt! You can do this!