Fotoserie: Maternal assisted c-section – zelf je baby aanpakken tijdens keizersnede

Annelies MulderPrachtige fotoseries, Zwangerschap1 Comment

Mamalogisch_assisted_sectio_zelf_je_baby_aanpakken_keizersnede_gentle_sectio_annelies_mulder-1024x717

Een maternal assisted c-section yes, yes wat is het mooi en voor zover ik weet is deze speciale keizersnede in Nederland nog niet eerder uitgevoerd. Tot vorige week vrijdag toen was het zover en tilde een moeder Camilla zelf haar baby uit de buik tijdens een keizersnede. Graag neem ik jullie vandaag mee in een exclusief kijkje achter de schermen. Het was gaaf en ontroerend mooi. In de media schrijft men over de bevalcoach (ai ai, wat vind ik dat toch een rotwoord), maar de trotse DOULA was erbij. Ik deelde het al eerder in een vlog waarbij ik zei waarschijnlijk later meer, bij deze mag ik van de ouders de beelden met jullie delen.

Oh yeah baby

Als moeder tijdens een keizersnede, hands-on zelf je baby aan pakken, kan dat? Jazeker! Stel je eens voor, hoe speciaal is het als je zelf een belangrijke rol hebt. Dat je mag assisteren bij de geboorte van je kindje, ook als het een keizersnede betreft. Normaal gesproken zijn het de handen van de gynaecoloog die de baby geboren laten worden. Bij een maternal assisted c-section, een begeleide keizersnede, pak je zelf je kindje aan.

Onvergetelijk moment

De wens van de ouders was om dochter Jula zelf aan te pakken en na een fantastische samenwerking met betrokken gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht en het OK team is het mogelijk gemaakt. Voor de ouders was het een onvergetelijk moment. De traan van blijdschap die over Camilla haar wang liep nadat ze Jula zelf op haar borst legt was ontroerend mooi.

Geboortetrauma

De afgelopen maanden stond ik Camilla en Coen bij als doula in de aanloop van de geboorte van hun dochter Jula. De eerste bevalling van Camilla verliep traumatisch en eigenlijk alles wat mis kon gaan ging mis. Toen ik Camilla voor het eerst ontmoette was ik diep geraakt door het bevallingsverhaal van haar zoontje. Toen ik later het bevallingsverslag analyseerde kreeg ik kippenvel en voelde ik diepe compassie; wat een ontzettend sterke en krachtige vrouw. Ook voelde ik vanuit mijn tenen een boosheid opkomen. Een negatieve bevallingservaring laat diep zijn sporen na en veeg je niet zomaar even weg. Een geboortetrauma is niet even ‘oh wat vervelend voor je, je hebt toch een gezonde baby?’ Nee, trauma legt zich diep vast in de wortels van een vrouw. Het verandert je voor het leven en is een onderdeel geworden van wie je bent.

‘Luisteren naar de wensen van ouders maakt bevallen niet onveiliger’
Good vibes

De afspraken voorafgaand aan de bevalling waren zeer waardevol en samen groeiden we toe naar iets moois. We bereidden ons goed voor, maakten een strak geboorteplan en de successen vierden we met taart en lekkere koffie. Om de ouders zo stralend te zien na de geboorte van Jula maakt me ontzettend trots. Lieve Camilla het is je zo gegund.

Mens en geen patiënt

Waar ik als doula heel blij van wordt is als er gynaecologen zijn die bereid zijn om mee te denken met de ouders en volgend zijn in de wensen. Ook als er wensen zijn buiten de protocollen om samen binnen de kaders van veiligheid te kijken naar welke mogelijkheden er zijn, zodat je een eigen stem hebt en dat je mag en kunt vertrouwen in wat je hart je te vertellen heeft. Je voelt je gehoord en gesteund. Luisteren naar ouders maakt bevallen niet onveiliger, het is het meest waardevolle wat er is. Zoals Camilla heel mooi zei na de geboorte: ‘ik voelde me mens en geen patiënt’.

Zelf de baby aanpakken tijdens de geboorte

Op basis van de medische indicatie van Camilla haar vorige bevalling hebben de ouders op advies van het ziekenhuis gekozen voor een keizersnede. Camilla belde me en zei ‘Annelies ik wil graag mijn kindje zelf aanpakken tijdens de geboorte’. Ik zei tegen Camilla; ‘ja fantastisch, dat gaan we regelen’. Ik had er eerder al een artikel over geschreven en deze speciale keizersnede stond hoog op mijn bucketlist. We maakten een afspraak bij het beval-team voor speciale wensen en Camilla vertelde over haar wens.

Geen beren op de weg 

Wat superleuk was, is dat het idee direct met veel enthousiasme werd ontvangen. Geen beren op de weg, maar alle ruimte om te praten in mogelijkheden. Dr. Deurloo stelde een team samen en onderzocht de mogelijkheden om het het idee uitvoerbaar te maken. Voorafgaand aan de keizersnede hebben ze met het gehele OK team en de anesthesist scenariotrainingen gedaan om alles tot in de puntjes goed voor te bereiden zodat de steriliteit en veiligheid volledig was gewaarborgd.

Koen Deurloo: ‘Het is niet meer de arts die bepaalt wat er gebeurt, we doen het samen. Alles is bespreekbaar en ook uitvoerbaar, zolang het medisch verantwoord is.’

Vrijdag 24 februari j.l. was het zover, we keken er enorm naar uit. Het OK team was werkelijk fantastisch. Er heerste good vibes en een rustige en kalme sfeer. We hadden er zin in.

Meer gentle sectio’s 

In Nederland komt ongeveer 16% van de baby’s ter wereld met een keizersnede; gepland of met een spoedkeizersnede. Ongeveer 42 van de 87 ziekenhuizen in ons land passen de gentle sectio-methode in meer of mindere mate toe. Als doula hoop ik dat dit aantal gentle sectio’s snel zal groeien. Want in de praktijk verschillen ze nogal van elkaar. Want het is heel belangrijk dat je als vrouw zelf onderdeel bent van de geboorte en dat je zelf de regie hebt. Met een maternal assisted c-section combineer je het beste van beide werelden: de expertise en veiligheid van het ziekenhuis en de wensen van de ouders.

Voordelen maternal assisted C-section
 Unieke toevoeging in een klinische setting
 Je pakt zelf je baby aan
 Je bootst zoveel mogelijk de natuurlijke geboorte na
 Je bent een belangrijk onderdeel van het geboorteproces
 Direct bij moeder op de borst voor een boost gelukshormen (oxytocine
 Direct hechtingsmoment
 Baby wordt niet gescheiden van de ouders en kan lekker bijkomen op moeders borst

De boodschap die Camilla wil uitdragen is krachtig. Ze wil graag andere moeders inspireren om in gesprek te gaan met zorgverleners om je wensen kenbaar te maken, zodat jij het allermooiste uit je bevalling kunt halen. Kleine veranderingen hebben een groots effect.

Tijdens de sectio filmde en fotografeerde ik tegelijk, wat een kick om de beelden terug te zien. Kijk mee met deze mooie intense fotoserie. Happybirthing!

* Foto’s: Annelies Mulder, praktijk Mamalogisch. Deze foto’s mogen niet zonder toestemming (her)gebruikt worden, ook niet met naamsvermelding van de fotograaf.

Leuk als je Mamalogisch volgt! Klik hier voor de updates op facebook.

(Visited 587 times, 3 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

One Comment on “Fotoserie: Maternal assisted c-section – zelf je baby aanpakken tijdens keizersnede”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *