Recept – Glutenvrije eierkoeken

Mirjam HollemanGlutenvrij, Mamalogisch, Recepten5 Comments

Mamalogisch_eierkoeken_glutenvrij

Door Mirjam www.ikbenglutenvrij.nl. Op het schoolplein komt een moeder op mij afgestapt: “Waar koop jij glutenvrije eierkoeken?” Tja, die koop ik niet. Die maak ik zelf.

Bij haar zoon in de klas zit sinds kort een meisje met coeliakie. Of eigenlijk: Dat meisje zit al langer in die klas, maar pas sinds kort is coeliakie bij haar geconstateerd. En nu wil de zoon eierkoeken trakteren, ook voor dat glutenvrije meisje. Want tot nu toe is er bij geen enkele traktatie rekening gehouden met haar dieet. Ik bied aan om een eierkoek te bakken voor de traktatie. En in mijn hoofd vormt zich langzaam een idee: Hoe kan ik dit meisje nog meer helpen? Kan ik iets doen in de mei coeliakiemaand? Maar eerst de eierkoeken. Mijn meiden beginnen te juichen: Ja, eindelijk weer eens eierkoeken!

Recept glutenvrije eierkoeken

Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2 uur wachttijd en 15 minuten baktijd
Prijs ca. € 0,90 voor 6
stuks

75 g (basterd)suiker of kokosbloesemsuiker
75 g witte glutenvrij meel (ik gebruikte Doves)
1 groot ei**
25 g maïzena*
1/2 zakje vanillesuiker
1 tl bakpoeder*
snufje zout

* let op dat je glutenvrije ingrediënten gebruikt. Bv maïzena van Duryea is glutenvrij, een andere hoeft dat niet te zijn.
** Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid. Hier gebruik ik 3 medium eieren voor.

Bereidingswijze:
  1. Eieren, suiker en vanillesuiker in ca. 5 minuten kloppen tot een schuimige massa.
  2. Schep de maïzena, bakpoeder en meel er in porties doorheen.
  3. Laat dit alles ca. 2 uur in de koelkast opstijven.
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  5. Verdeel 6 hoopjes beslag over een met bakpapier beklede bakplaat. Ik gebruik hiervoor een ijsbolletjesschep. Zorg ervoor dat de hoopjes goed uit elkaar liggen, ze lopen uit.
  6. Bak de koeken in 15 minuten bruin.

Hoe kouder het beslag, hoe minder de koeken uitlopen. Als ze toch aan elkaar zijn gegroeid, kan je ze het beste meteen los snijden.
Meestal zijn de eierkoeken bij ons meteen op. Wil jij ze bewaren, dan kan je ze het beste bewaren met het bakpapier tussen de koeken. Dan plakken ze niet aan elkaar.glutenvrij eierkoek traktatie

Hoeveel krijg je van me? Vraagt de moeder na afloop. Zij had een pakje van 4 glutenvrije eierkoeken in de winkel gezien voor zo’n 4 euro. Na een rekensom kom ik tot 0,90 per 6. Ze geeft me een euro voor de moeite.

Volg Mamalogisch. Klik hier voor de updates op Facebook met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 840 times, 1 visits today)
Mirjam Holleman

5 Comments on “Recept – Glutenvrije eierkoeken”

  1. Hey, wat tof dat je dit doet.
    Wat ik jammer vind is dat je meel van glutafin adviseert. Dat meel bevat tarwezetmeel en ook daar kunnen veel mensen met coeliakie niet tegen omdat het nog te veel gluten bevat.
    Als iemand dit voor mij zou maken word ik dus alsnog ziek.

  2. Pingback: Terugblik coeliakiemaand | Ik ben glutenvrij

  3. Pingback: De beste 3 glutenvrije blogs van mei | Ik ben glutenvrij

  4. Pingback: De 3 beste glutenvrije blogs van mei | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *