Bevallen vanuit je kracht – Happybirthing – Ouders van Nu

Annelies MulderBevalling, Mamalogisch voor de Ouders van Nu, ZwangerschapLeave a Comment

Bevallen-vanuit-je-kracht-doula-Happy-Birthing_mamamlogisch_ovn3

Bevallen vanuit je kracht. Er is niks zo aards als bevallen. Bevallen is OER. Niets brengt je dichterbij jezelf dan het baren van je bloedeigen kind, maar het brengt ook angst met zich mee. 11 tips om die angst los te laten en met vertrouwen te bevallen. Happybirthing!

Je voelt dat je er klaar voor bent, vele vrouwen zijn je voor gegaan, maar nu moet je zelf nog de klus gaan klaren. Ai, dat is toch echt even een ander verhaal er bekruipt je een angst. Kan ik dat wel?

Mindfuck

Wat ik zelf heel vervelend vond aan het einde van mijn zwangerschap is dat de buurvrouw of collega’s ongevraagd voor mijn uitgerekende datum in geur en kleur hun eigen bevalling wilden delen. Het waren niet de verhalen die je wilde horen en hoe goed bedoel ook, please hou ze voor je. Ik wilde er niet naar luisteren, me niet te laten leiden door horrorverhalen en doemdenkerij, maar toch bekroop mij de angst van: wat als het mis gaat. Zelf voelde ik vertrouwen, ik weigerde me te laten leiden door angst. Ik wilde thuis bevallen in bad en niks bracht me daarvan af. Door te luisteren naar mijn eigen lichaam, mijn eigen gevoel te volgen vond ik bevallen echt fantastisch. Niet eerder durfde ik zo te vertrouwen op mijn lichaam. Het werd een waardevolle ervaring die mij voor mijn leven heeft veranderd. Wat een kracht! De kracht van het nieuwe leven. HappyBirthing.

Meester over eigen mind

Hoe kruip je uit de angst en maak je plaats voor vertrouwen. Je hebt niet op alle processen invloed, maar wel op je mindset en juist daar zit je allergrootste kracht. Als jij controle hebt over je eigen gedachten dan ben je in control over je eigen lichaam en werken de happy hormones voor je. Word je bewust van je eigen overtuigingen.

11 tips voor happybirthing
  1. Schakel je rationele brein uit. Het brein wat zorgt voor de beren op de weg. Het brein wat maar blijft ratelen in angsten en gedachten, maar je eigenlijk geen stap verder helpt. Door te vertrouwen op lichaam, de hormonale processen die voor je werken schakel je over op je over op je instinctieve brein ook wel het reptielen brein genoemd. Het brein dat weet hoe je moet baren. Trust your guts en denk vrij. Je intuïtie volgen is niet geconditioneerd denken.
  2. Blijf dichtbij jezelf. Focus je niet op de centimeters en hoelang je nog aan het bevallen bent. Je enige focus is de volgende wee. Vaar op je eigen gevoel hoe intens de weeën ook zijn. Laat je niet leiden door meningen van anderen. Hoe goed bedoeld ook, duik in je cocon en hou de buitenwereld even op veilige afstand. Slaap zoveel mogelijk in de rommelfase. Rust geeft je de energie om in de actieve fase op krachten te zijn. De natuur heeft het zo geregeld dat je sneller en gemakkelijker bevalt als je je veilig en gesteund voelt.
  3. Creëer rust, een plek waar jij je veilig voelt. Hoe rustiger de omgeving hoe kalmer je bent. Wil je graag thuis bevallen, huur of een koop een bevalbad. Het is heerlijk om de weeën in op te vangen. Het bad is een grote hug. Een betere natuurlijke pijnstilling is er niet.
  4. Hoe rustiger jij bent hoe meer natuurlijke oxytocine je aanmaakt. Oxytocine zorgt voor krachtige weeën en is het gelukshormoon. Het geeft je een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Hoe meer oxytocine je aanmaakt hoe meer endorfines er vrij komen (natuurlijke pijnstilling). Pak zoveel mogelijk je rust. Beval je in het ziekenhuis neem lekker je eigen kussen mee en zacht dekentje mee. Maak een comfortabel en lekker nest voor jezelf.
  5. Volg je lichaam. Neem houdingen aan die voor jou goed voelen. Zonder na te denken doe je dat eigenlijk vanzelf. Ga niet op je rug liggen. Op je rug liggen is een hele onnatuurlijke houding. Het is de houding waarin je ze graag willen hebben, maar de zwaartekracht helpt je zo niet om je baby naar beneden te krijgen. Blijf zolang mogelijk uit bed. Ga wiegen vanuit je eigen natuur, hang over een geboortebal, loop rond in de kamer, maak ruimte in je bekken en laat de zwaartekracht voor je werken. Visualiseer dat je baby steeds dieper komt.
  6. Neem je gevoelens serieus. Schiet je in de angst dan verkramp je en dan werkt de adrenaline tegen je. Door de adrenaline neemt de activiteit van de weeën af en zijn de weeën pijnlijker. Vaak hoor ik van vrouwen dat ze niet mochten huilen tijdens de bevalling. Ze kregen te horen dat ze sterk moesten zijn. We zien het als een vorm van zwakte, maar juist tranen werken helend. Dus huil. Laat je je emoties niet toe, dan zetten ze zich vast in je lichaam.
  7. Tranen luchten op en geven je ruimte om weer door te kunnen pakken. Belangrijk is om door de emoties heen te ademen en toe te laten. Onder alle emoties zit rust en stilte.
  8. Het is jouw bevalling. Bewaak en geef je grenzen aan. Maak vooraf een geboorteplan waarin je je wensen beschrijft. Wat wil je graag wel en wat vooral niet. Hoe beter je bent voorbereid op de reis hoe minder verrassingen. Als jij weet wat je keuzes zijn zal je anders worden benaderd in het ziekenhuis omdat je mee kunt praten en laat zien dat je goed geïnformeerd bent.
  9. Ga de schaamte voorbij wees niet bang om geluid te maken. Dat hoeft geen hysterisch geschreeuw te zijn, maar juist lange rustige aaaahhh-klanken helpen je om te openen. Geluiden helpen je om je baby naar beneden te ademen.
  10. Breathe! Ademhaling laat zich niet sturen. Adem zoals jij het wilt. Vergeet de stoomlocomotief. Je wordt er alleen maar duizelig van of schiet in de hyperventilatie. Volg je natuurlijke ademhaling en maak het zacht. Voel met je handen je buik op en neer gaan en adem naar je baby. Een mooie affirmatie die mij hielp was. Ik heb vertrouwen in mezelf en mijn baby. Dat werd mijn mantra.
Hulp van een doula?

Voel je je angstig en zie je er zo tegenop dat je het liefst een keizersnede op bestelling wil? Lees eens over een doula bij je bevalling. Een doula is de enige zorgverlener die je continue professionele begeleiding geeft tijdens de bevalling. Ze helpt jouw volledig vanuit je eigen kracht te bevallen met kalmte en rust. Om je emotioneel en fysiek te ondersteunen op weg naar de geboorte van jullie kindje en een fantastisch waardevol moment in jullie leven. Je bouwt samen een band op en naarmate de zwangerschap vordert groei je steeds meer in vertrouwen. Ze volgt geen protocollen en laat jullie vrij in jullie keuzes. Een cadeau voor jezelf.

Zie je op tegen de bevalling en kun je wel wat extra steun gebruiken? Maak een afspraak voor een Happybirthing massage bij Mamalogisch. Deze massage geeft je een extra boost zelfvertrouwen om je het laatste zetje te geven om te bevallen vanuit je eigen kracht. You can do it! Als doula help ik je om bewust te worden van de kracht van een kalme ademhaling in combinatie met een heerlijke massage. Ik leer je naar binnen te gaan om diep te kunnen ontspannen. Birth without fear, happybirthing. De afspraak is twee uur.

Baby-comes-when-baby-is-ready-bevallen-vanuit-je-kracht-doula-annelies_mamalogisch_ovn

Volg Mamalogisch. Klik hier voor de updates op Facebook met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 100 times, 1 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *