Inenten tegen kinkhoest in de zwangerschap

Annelies MulderGezondheid, Vaccineren, Zwangerschap5 Comments

zwanger-vaccineren

Inenten tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap. Het rijksvaccinatie programma bestaat 5o jaar. Vanaf 3 maanden worden baby’s ingeënt en voor die tijd zijn ze nog niet beschermt tegen kinkhoest. De gezondheidsraad zegt dat juist in die periode ervoor zuigelingen nog niet beschermt zijn en pleit ervoor dat zwangere vrouwen in de laatste periode van hun zwangerschap ingeënt moeten worden tegen kinkhoest.

 Jaarlijks worden er 120 a 130 kinderen per jaar opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest. Door te vaccineren in de zwangerschap willen ze dit met 100 terugdringen. De Gezondheidsraad adviseerde dat gister aan minister Schippers van Volksgezondheid. Door de aanstaande moeder te vaccineren, is het kind ook meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. “De antistoffen worden meteen via de placenta doorgegeven aan het kind”, zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Pim van Gool.

Die zeer besmettelijke ziekte kan dodelijk zijn voor pasgeboren kinderen. De eerste vaccinatie tegen kinkhoest is nu ongeveer zes weken na de geboorte. Zwangere vrouwen worden in Nederland nog nergens tegen ingeënt.

Het aantal gevallen van kinkhoest neemt toe in Nederland en elke twee tot vier jaar is er een piek te zien. Het aantal sterfgevallen is laag, tussen 2005 en 2015 overleden er vijf kinderen aan de ziekte. De Gezondheidsraad verwacht dat er per jaar honderd zieke baby’s minder zullen zijn als er al tijdens de zwangerschap wordt gevaccineerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleitte al eens voor het invoeren van een kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen.zwanger-vaccineren

“Er zijn verschillende opties overwogen. De pasgeborene onmiddellijk vaccineren of een soort bescherming rondom de zuigeling”, zegt Van Gool. “Wij hebben al deze opties nog eens tegen het licht gehouden, en dit is er als meest verstandige optie uitgekomen.” Minister Schippers komt waarschijnlijk begin volgend jaar met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad.

Wat denken jullie is dit een gunstige ontwikkeling of een zorgelijke. Wat denk jij en zou jij overwegen om je in de zwangerschap te laten enten tegen kinkhoest?

volg Mamalogisch. Klik hier voor de updates op Facebook met vrolijke en natuurlijke inspiratie voor jou en je gezin.

Bron: nos

(Visited 51 times, 1 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

5 Comments on “Inenten tegen kinkhoest in de zwangerschap”

 1. emm nee, geloof dat ik toch maar gewoon weer vertrouw op mijn lichaam en melk om een eventueel nieuw kindje te beschermen, vind entingen al eng als ze geboren zijn ( zoon was er altijd heel ziek van, dochter heeft gelukkig nergens last van ) dus zou het niet aandurven met een ongeboren baby

 2. Allereerst is het natuurlijk verschrikkelijk dat er baby”s ziek kunnen worden en uiteindelijk sterven.
  Maar kom op….. 5 baby’s in 10 jaar tijd.

  Je weet niet wat de gevolgen kunnen zijn als ze besluiten om in te gaan enten. Misschien zijn de reacties dan voor moeder en kind veel heftiger. Achteraf gezien was dat baarmoederhalskanker vaccin ook niet zo’n succes. In mijn zwangere lijf geen vaccin.
  Zorg er als moeder in ieder geval voor dat je baby niet van arm tot arm gaat om het kwetsbare wondertje tegen verschillende invloeden van buitenaf te beschermen.

  Mijn mening is dat mensen goed moeten nadenken over vaccins en zich tenminste goed moeten verdiepen in de gevolgen die vaccinatie ook met zich mee kan brengen. Ook voor alle kinderen die tegenwoordig al met 6 weken worden gevaccineerd. Volg daarbij ook je intuïtie.
  Volgens mijn homeopaat heeft het immuunsysteem 2 jaar nodig om krachtig te worden. Je ontregelt dit door een vaccin in te spuiten. Het is een moeilijke keuze die je als ouders moet maken maar ik vind echt dat het een plicht is om het nader te onderzoeken. Alleen dan kan je een “goede” weloverwogen keuze maken

 3. Er is al een hoop over dit onderwerp te vinden máár je moet het wel weten als zwangere vrouw. Hoop dat veel verloskundigen op het moment dat zij zwangeren “moeten” adviseren zich te laten inenten tegen kinkhoest de zwangeren ook adviseren om naast de site van het rivm sites als vaccinvrij en kritisch prikken te lezen.

  1. Helaas vertrouwen we teveel op wat wordt geadviseerd. De artsen zullen het wel weten, maar belangrijk is dat je je inderdaad goed informeert en dan je eigen keuze maakt. Dankjewel voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *