Tips: Zwangerschapsdementie tijdens en na de zwangerschap

Veronique HundscheidBevalling, Gezondheid, Voeding, Zwangerschap1 Comment

Zwangerschapsdementie-Mamalogisch

Zwangerschapsdementie. Iedere moeder kent het wel: tijdens en na je zwangerschap vergeetachtig zijn en herhaaldelijk iets vergeten. Na je bezoek aan de supermarkt komt je erachter dat je alweer dat ene product vergeten bent en je sleutels of telefoon hebben pootjes gekregen (ze lopen weg). Ook moet je nog iemand terugbellen maar weet even niet meer wie.
Het lijkt onschuldig maar toch stel je jezelf de vraag ‘gaat dit ook over’? We noemen het gekscherend ‘zwangerschapsdementie’ maar wat als het langer duurt dan 9 maanden?

Progesteron doet wat?

Een groot onderzoek bevestigde wat wij moeders al weten: hormonen beïnvloeden ons denken en handelen. Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer progesteron aan hetgeen van invloed is op de hersenactiviteit. Een hoog niveau progesteron heeft een negatieve invloed op o.a. je angstgevoelens en herinneringen.
Tijdelijke vergeetachtigheid is een direct gevolg hiervan.

Tekorten

Een andere mogelijke oorzaak is het tekort aan essentiële vetten en met name omega-3. Tijdens de zwangerschap zorgt je lichaam er voor dat je kindje vetzuren krijgt die het nodig heeft voor een goede ontwikkeling van de hersenen en centraal zenuwstelsel.
Aangezien een foetus altijd neemt wat het nodig heeft, komt het dus vaak voor dat er tekorten ontstaan voor de aanstaande moeder. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals depressiviteit, neerslachtigheid, mood swings, gedragsverandering en last but not least vergeetachtigheid. Maar ook ons immuunsysteem wordt beïnvloedt door de aanwezigheid van omega-3 waardoor je vatbaarder bent voor ontstekingen, verkoudheid, griep enz.

Energie en uitputting

Een andere oorzaak voor deze vergeetachtigheid is geestelijke en lichamelijke uitputting. Als moeder sta je 24 uur per dag klaar voor je kindje en kan het moederschap behoorlijk veel van je vergen. Je leven verandert; je slaapt slecht, stopt met je hobby of sport en houdt weinig tot geen me-time over. Je voelt je (bijna) dagelijks moe en uitgeput.
Daarnaast kan ontevredenheid of een gevoel van falen ook bijdragen aan uitputting en problemen met je geheugen; je onthoudt alleen datgene wat belangrijk is en schakelt alle overbodige details uit. Je gaat als het ware op de automatische piloot.

Wat te doen?

Wanneer je merkt dat je steeds vaker dingen vergeet en je veel moeite moet doen je agenda up 2 date te houden, volg dan eerst onderstaande tips op en houdt een dagboekje bij. Dit ondersteunt je bij het onderzoeken waar de vergeetachtigheid en tijdelijke dementie door ontstaat.

Voeding:

  • Mijdt geraffineerde en snelle suikers en zoetstoffen. Deze verzuren ons lichaam onnodig en hebben een negatief effect op ons immuunsysteem en hersenactiviteit.
  • Mijdt zoveel mogelijk transvetten zoals palmvet (de niet-biologische variant), margarine, alle kunstmatig geharde plantaardige oliesoorten (komen vaak voor in plantaardige botervarianten, koek, snoep, chocolade, hartige & gefrituurde snacks e.d.). Ook deze vervuilen je lichaam en hebben een negatieve invloed op onze hersenen.
  • Neem 2x per week een vette vissoort zoals makreel, zalm, tonijn (vers of blik) en kabeljauw en varieer met ansjovis (rijk aan vitamine D) en sardientjes (vers of blik).
  • Eet dagelijks omega-3 rijke producten zoals avocado, noten, zaden, pitten en levertraan. Maar overdrijf niet: extra vetzuren nemen is goed maar overdrijf niet.

Beweging & sport

  • Naast een goed voedingspatroon is beweging cruciaal voor onze hersenen. Onderzoeken laten zien dat mensen (jong en oud) die wekelijks minimaal een half uur zweten door matige inspanning, een beter geheugen hebben.
  • Probeer iedere dag minstens een half uur te wandelen. Probeer een goed tempo aan te houden en ga een heuvel of berg niet uit de weg.
  • Kijk eens voor een fietskar of bakfiets: naarmate je kind(eren) ouder worden is het fijn om op de fiets naar de supermarkt of opvang te gaan. Je bespaart brandstof en doet aan beweging.

Meditatie & ontspanning

Naast het kiezen voor gezonde voeding en meer lichaamsbeweging, zijn ontspanning en een positieve instelling heel belangrijk. Juist in drukke en hectische tijden kan het volgen van een meditatiecursus of yogaworkshop je helpen bij het vinden van rust en acceptatie.
Vindt jouw stilte in de storm en onderzoek wat jij nodig hebt om meer balans te vinden in je rol als moeder, vrouw, vriendin en collega.
Bezoek een mama café of spreek af met collega mama’s waarmee je je eigen emoties, ervaringen en of ideeën deelt. Het uiten van je gevoelens en gedachtes kunnen bijdragen aan een verbetering en je het vertrouwen geven dat je nodig hebt.

You are a good mom!

Volg Mamalogisch. Klik hier voor de updates met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Veronique Hundscheid

One Comment on “Tips: Zwangerschapsdementie tijdens en na de zwangerschap”

  1. Fijne tips zeg, bij mij lijkt het na de bevalling wel erger geworden te zijn, maar nooit gedacht dat bovenstaande punten daar mee te maken konden hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *