10 natuurlijk tips voor als je over tijd gaat

Annelies Mulder100% natuurlijk, Bevalling, Mamalogisch, Zwangerschap4 Comments

Natuurlijk-weeën-opwekken_mamalogisch_ovn

10 natuurlijke tips voor als je overtijd gaat

Wat als de weeën maar niet komen en je bijna de 42 weken aantikt? Over tijd gaan is pittig en maakt je onrustig. Je voelt vooral de druk van je omgeving; ‘is er nou nog geen baby’?. Zelf ging ik 10 dagen over tijd. Het allerliefste wilde ik graag thuis bevallen in bad. De birth in a box stond klaar alleen nu nog de weeën. Het vooruitzicht om met een synthetisch Oxytocine infuus in te leiden was mijn worst case scenario. Mijn hart maakt een sprongetje als ik iets voelde wat op een wee leek. Jaaa! Kom maar op, ik was er zo klaar voor, zet maar door. Alleen de weeën kwamen niet en ik had loze centimeters.Mijn dagen vulde ik met Netflix, frambozenbladthee en google en loopjes naar de winkel van mijn vriendin in een straatje om te hoek. Ik wilde graag de kracht van de natuur zijn werk laten doen, met zo min mogelijk medische interventies. Dus voor als ik naar het ziekenhuis zou moeten schreef ik alsnog een geboorteplan zodat mijn wensen op papier stonden en de zorgverleners hiervan op de hoogte waren. Dat gaf me een veilig gevoel. Ik wilde bijvoorbeeld graag de navelstreng uit laten kloppen, een veilige omgeving met veel rust, want gemiddeld staan er 6.1 mensen aan je bed tijdens de bevalling. Ik kan al niet plassen als er mensen voor mijn deur staan, laat staan als ik aan het bevallen ben. Ik wilde geen interventies behalve bij complicaties en vooral natural birthing. 

Kom maar kleintje

Ondertussen praatte ik tegen mijn baby, je mag komen kleintje. Je bent zo welkom, maar mijn baby lag nog heerlijk te bouncen en had het fijn en warm. Ik ging op onderzoek uit en zocht wat me zou kunnen helpen om die weeën net even een zetje te geven. De 1 met succes de ander niet. Vertrouwen en loslaten gaven de doorslag.

Natuurlijk zetje om de weeën op gang te brengen:Natuurlijk zetje

Voetreflex therapie

Ik wachtte met smart op mijn slijmprop (mooi woord) die maar niet kwam. Ik las wat dingen over voetreflex en vond het een poging waard. Het hielp! Na de voetreflex massage was het hop plop en wat was ik trots op dat ding. Volgens de voetreflexologie zitten alle drukpunten in je lichaam ook in je voeten. De drukpunten in je voeten zijn verbonden met je spieren en organen. Als je deze acupressuurpunten masseert ontspannen de spieren en organen in je lichaam. Het is ontspannend en het geeft nieuwe energie.

Frambozenblad thee 

Heeft een lange traditie voor gebruik tijdens de zwangerschap om de baarmoederspieren te versterken, zodat de weeën beter verlopen en de bloedingen tijdens de bevalling beperkt blijven. Verkrijgbaar meestal op bestelling bij de natuurwinkel en ze hebben ook capsules. Je kunt ermee beginnen vanaf week 37, het stimuleert ook de melkproductie. Ehm, lekker is het niet

Seks!

Het sperma van je partner maakt je baarmoedermond soepel en zacht. In sperma zit het hormoon prostaglandine. Deze hormonen komen ook in je lichaam als je verloskundige je stript. De gynaecoloog gebruikt ze ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Je ontspant, haha, of niet maar die ontspanning kan net genoeg zijn om de bevalling te laten beginnen. Tepelstimulatie kan ook helpen. Het hormoon oxytocine komt dan vrij wat kan zorgen voor weeën. Oxytocine komt ook vrij als je seks hebt. Het is het gelukshormoon en zorgt tijdens de bevalling voor krachtige weeën en na de bevalling voor de uitstoot van melk

Strippen

Natuurlijk geen pretje al verschillen daar de meningen over. Ik liet me 2 keer strippen. Bij 40.4 en bij 41.1 had ik 2 cm. Ze maken dan je vliezen wat losser van je baarmoedermond. Hierbij komt het hormoon prostaglandine vrij. Prostaglandine maakt de baarmoedermond zacht en soepel zodat de bevalling kan gaan beginnen. Soms is strippen net genoeg omdat laatste zetje te geven om de bevalling te laten beginnen. Neem lekker daarna een kruik in je rug of een warm bad/lange douche

Voetreflex therapie

Ik wachtte met smart op mijn slijmprop (mooi woord) die maar niet kwam. Ik las wat dingen over voetreflex en vond het een poging waard. Het hielp! Na de voetreflex massage was het hop plop en wat was ik trots op dat ding. Ik bewaarde hem op een schoteltje in de koelkast om aan mijn man te laten zien voor als hij thuiskwam, verrassing! Volgens de voetreflexologie zitten alle drukpunten in je lichaam ook in je voeten. De drukpunten in je voeten zijn verbonden met je spieren en organen. Als je deze acupressuurpunten masseert ontspannen de spieren en organen in je lichaam. Het is ontspannend en het geeft nieuwe energie.

Wandelen

Als je er de fut nog voor hebt, loop dan die trap nog een keer op en af. Of loop een extra rondje door het huis. De beweging werkt wee-stimulerend en de zwaartekracht doet de rest.

Vrouwenmantel thee

Vrouwenmantel wordt gezien als het vrouwenkruid. Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantel thee te drinken tijdens de zwangerschap. Als de tijd echter is aangebroken dat de baby mag komen dan mag het juist wel! Driemaal daags een kopje vrouwenmantelthee bevordert de bevalling en zorgt dat de bloedingen na de bevallingen afnemen. Het zorgt onvergelijkbaar voor het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt ook een zitbad nemen in sterke thee na de bevalling. Dit werkt weefselherstellend zeker als er ook nog hechtingen aanwezig zijn.

Caulopyllum thalictroides tabletjes van VSM dosis D6

Werking: aan het einde van de zwangerschap bevordert caulophyllum de ‘rijping’ van de baarmoedermond. Het bevordert de ontsluiting en vergemakkelijkt de bevalling door de wee-ondersteunende werking. Driemaal daags 2 tabletjes onder de tong op laten oplossen en innemen een half uur voor de maaltijd. Na de bevalling kan je in dezelfde dosering doorgaan om de kraamzuivering te bevorderen en bloedingen en een baarmoederslijmvliesontsteking te voorkomen.

Acupunctuur

Ik dacht, baat het niet schaadt het niet, maar ik vond het echt helemaal niks. Ik lag gespannen met een rij naalden in mijn voeten en rug. Of het geholpen heeft geen idee.

Thaise massage

De afspraak in het ziekenhuis om inleiden te bespreken stond op maandag bij 41.4. Zaterdagavond ben ik naar een Thaise masseuse gegaan, ik was het zat. Ik was toe aan ontspanning, mijn hoofd moest leeg en mijn buik was topzwaar. Ik zag mijn droom/badbevalling letterlijk in het water vallen. Ik werd 2 uur in de watten gelegd door 2 superlieve vrouwen. Ik kwam vrolijk en als herboren thuis. Zondag waggelde ik nog met manlief naar het winkelstraatje om de hoek om een mooi bovenstukje te kopen voor in bad. Dat moest me gaan helpen. Ik voelde tijdens het passen dat het aan het rommelen was, maar had nog geen idee of het echt ging doorzetten. Buiten kwam ik mijn vriendin tegen en ik zei nog vrolijk ‘hij zit waar hij zit en verroert zich niet’. Niet wetende dat 2 uur later ik vol in de weeën zat. ‘Hallelujah’ ze begonnen spontaan, oh yeah baby. Ik moest dus letterlijk loslaten de massage heeft net het laatste zetje gegeven.

Keep calm en doe heel rustig aan

Als je overtijd gaat, word je waarschijnlijk helemaal moe van alle appjes van familie en vrienden. Is er al een baby? Ben je nou nog niet bevallen? Ben je aan het bevallen? Waar blijft het, maar rust, rust, rust, vertrouwen en lekker in je cocon duiken en even afsluiten van de buitenwereld met een kop thee en een goede dvd helpt. Het is een cliché  maar oh zo waar. Baby comes when baby is ready. Baby-comes-when-baby-is-ready-bevallen-vanuit-je-kracht-doula-annelies_mamalogisch_ovn

Wil jij echt even uit je hoofd en is het tijd om te ontspannen? In de praktijk van Mamalogisch in Hilversum geef ik heerlijke zwangerschapsmassage & mama-massage. Deze zwangerschapsmassage geeft je een extra boost zelfvertrouwen om je het laatste zetje te geven om te bevallen vanuit je eigen kracht. Ik heb een unieke prenatale zwangerschapsmassagetafel. Deze massagetafel zorgt ervoor dat je heerlijk op je buik kunt liggen. Klik hier voor het maken van een afspraak of meer informatie.

zwangerschapsmassage-hilversumLees ook Happybirthing – Bevallen vanuit je kracht.

Volg jij Mamalogisch al? Klik hier voor de updates met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 4.350 times, 7 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

4 Comments on “10 natuurlijk tips voor als je over tijd gaat”

  1. Wat een handige tips zeg! Bij de eerste liep ik een volle week overtijd, ik gebruikte 3 homeopatische middeltjes (welke weet ik helaas niet meer) die allemaal een natuurlijke bevalling zouden versnellen. Gelukkig kwam ze wel uit zichzelf maar wat duurde die week lang! Nu ben ik 25 weken zwanger en ik maak me er nu al druk om. Die voetreflex massage heb ik eerder gehoord dus mocht ik weer overtijd gaan lopen laat ik dat sowieso doen. Het schijnt ook te werken bij een stuitligging! Heb ik gehoord althans..

  2. Bij een orgasme spant de baarmoeder aan. Dat zou in theorie de boel ook nog aan de gang kunnen krijgen. Als de vliezen gebroken zijn en er komen maar geen weeën, wordt geslachtsgemeenschap echter ontraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *