10 natuurlijk tips voor als je over tijd gaat

Annelies Mulder100% natuurlijk, Bevalling, Mamalogisch, Zwangerschap3 Comments

Natuurlijk-weeën-opwekken_mamalogisch_ovn

10 keer natuurlijk weeen opwekken

Het is een spannende tijd, je bent bijna uitgerekend of misschien ga je overtijd. Je bent er klaar voor, maar gaan de dagen gaan aan je voorbij zonder enige actie? Gelukkig houdt de natuur zich niet aan onze agenda, je uitgerekende datum is immers maar een schatting. Toch kun je een druk ervaren, omdat er misschien al wordt gesproken over een inleiding of andere medische interventies. Aan de uitgerekende datum hechten we veel waarde, maar eigenlijk is het zonde want het zorgt alleen maar onnodig voor een extra dosis stress. Ergens in deze maand komt je baby. Voor jou 10 tips om op een natuurlijke manier je over te geven aan het proces.

Onderzoek laat zien dat slechts 5% van de baby’s geboren wordt op de uitgerekende datum’

Baby comes when baby is ready.

Een gezonde zwangerschapsduur is tussen de 37 en 42 weken. De marge van wat een normale termijn is, is dus vrij ruim. Er is geen baby te vroeg of te laat. Laat het een gerustelling zijn dat 8 op de 10 vrouwen die bij week 41 nog zwanger zijn spontaan bevallen voor 42 weken. Weet dat je pas echt overtijd bent na 42 weken. Je kindje is er vanzelf klaar voor. Studies hebben aangetoond dat een gemiddelde zwangerschapsduur van een primigravida (moeder die zwanger is van haar eerste kindje) 41.3 weken is, en dus niet de 40 weken waarmee doorgaans rekening wordt gehouden. Een moeder die voor het eerst zwanger is, zou niet mogen worden benoemd als zijnde overtijd zodra ze over de 40 weken of zelfs 41 weken is.

Me, myself and i

 

In je lichaam zijn al vele processen aan de gang. Zorg goed voor jezelf en laat je niet opjagen. Vertrouw op je eigen intuïtie en maak contact met je kindje. Jij bent de enige die kan aanvoelen wat voor jou de beste keuze is, los van onderzoeken en statistieken en adviezen. De sleutel tot succes is echt rust, overgave, acceptatie en vertrouwen. Een kind dat goed beweegt, is in goede conditie. Een kind dat goed beweegt, heeft genoeg vruchtwater. Het is een magische tijd, leef in het moment ook al weet je niet wanneer het gebeurt. Ga dingen doen waar je blij van wordt, geef je lichaam de tijd, trust your instincts. Zorg in deze periode voor voldoende slaap, dan voel je je een stuk beter.

Zwangerschapsmassage

Tijd om je in de watten te laten leggen. Uit je hoofd in je lijf dat is wat je nodig hebt om onderbewuste spanningen en verwachtingen los te laten. Door gedachten ruimte te geven schep je ruimte in je lichaam en kan wat vastzit weer gaan stromen. Het brein kan flink in de weg lopen met beren op de weg, angsten of onzekerheden of verhalen van anderen. De massage is een energieboost, verzacht je spieren en helpt je een betere balans te vinden tussen denken en voelen en te luisteren naar je lichaam. Boek bij voorkeur een massage op een speciale prenatale tafel.

Acupunctuur

Door met kleine dunne naaldjes specifieke punten in het lichaam te stimuleren met acupunctuur kun je de bevalling op gang helpen. Een behandeling met acupunctuur is er primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen. De behandeling geeft je ontspanning en brengt je geestelijk weer in balans. Onderzoeken hebben we werkzaamheid aangetoond en meestal zijn er twee of drie behandelingen voor nodig. Doordat je de doorstroming van het bloed naar het bekkengebied en de baarmoeder stimuleert zorgt de verbeterde doorstroming dat de bevalling eerder op gang zal komen, maar ook minder lang duurt dan gemiddeld. Het is wel aan te raden een acupuncturist te kiezen die specifiek gespecialiseerd is in zwangerschap.

Wandelen

Active birth! Move the mother to move the baby. Blijf in beweging, ga naar buiten de natuur in en wandel je hoofd letterlijk, vindt een balans tussen inspanning en ontspanning en creëer ruimte in je lichaam. Zet een koptelefoon op met lekkere muziek, maak diepe squats, beweeg rondjes met je heupen in een cirkel en vergroot de ruimte in het bekken. Visualiseer dat je baby steeds dieper komt. Probeer 15 tot 20 minuten te gaan wandelen. Op Spotify vind je de Mamalogisch Happybirthing dancing lijst voor extra good vibes. Muziek empowert, geeft je kracht en nieuwe energie.

 

Of loop op straat langs de zijden van de stoep met één been op de stoep en één been in de goot. Zo creëer je ruimte in het bekken om de baby dieper te laten zakken in het bekken en beter te laten aanduwen op de baarmoedermond.

Vrouwenmantel thee

Vrouwenmantel is rijk aan tannine wat een samentrekkende werking heeft op de baarmoeder. Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantel thee te drinken tijdens de zwangerschap. Als de tijd echter is aangebroken (40+) dat de baby mag komen dan mag het juist wel! Driemaal daags een kopje vrouwenmantelthee bevordert de bevalling en zorgt dat de bloedingen na de bevallingen afnemen. Ook zorgt het onvergelijkbaar voor het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Je kunt ook een zitbad nemen in sterke thee na de bevalling. Dit werkt weefsel herstellend zeker als er ook nog hechtingen aanwezig zijn.

Strippen

Strippen is bewezen zinvol na week 41. Door een inwendig onderzoek kan je verloskundige beoordelen hoe de baarmoedermond aanvoelt. Als de baarmoedermond al gunstig aanvoelt en je iets van ontsluiting hebt dan kan de verloskundige de baarmoeder wat loswoelen van de vliezen. Het hormoon wat hierbij vrijkomt is prostaglandine. Prostaglandines verweken de baarmoedermond, maar hebben ook een stimulerende werking op de baarmoederspier. Ze zijn hiermee samen met oxytocine het hormoon dat de weeën kan laten beginnen. Strippen zal alleen effectief zijn als je lichaam klaar is om te bevallen. Onderzoek laat zien, er moeten 6 vrouwen worden gestript om één inleiding te voorkomen.

Nadelen; valse weeën, buikpijn, vaginaal bloedverlies en het kan als pijnlijk worden ervaren. De meeste verloskundigen strippen vanaf 41 weken. Onthoud als je baarmoedermond nog niet gunstig aanvoelt dit niks zegt en de bevalling binnenkort toch spontaan kan beginnen.

Frambozenbladthee

Frambozenbladthee staat vooral bekend vanwege haar heilzame werking op de baarmoeder en de spieren in het bekken. Volgens de traditie zegt men dat het een goede uitwerking heeft op het spierweefsel waardoor het je baarmoederspieren versterkt en ontspant. Zodat je goede en efficiënte weeën krijgt, je baarmoeder in goede conditie is en de bevalling soepeler verloopt. Frambozenbladthee is niet zozeer om de bevalling op te wekken, maar om de baarmoeder in goede conditie te krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat het juist in de actieve fase (de tweede fase van de bevalling) de ontsluiting bespoedigt. De thee werkt ontspannend en rustgevend en helpt tegen beenkrampen. Frambozenblad is rijk aan vitaminen en mineralen, magnesium, ijzer en vitamine B en C.

Voetreflex

Voetreflexmassage kan je helpen om te ontspannen en om de baarmoeder te stimuleren. Acupressuur /voetreflex is een techniek die afkomstig is uit de traditionele Chinese Geneeskunde. Door het lichaam lopen energiebanen (meridianen). Specifieke acupressuurpunten werken rechtstreeks op de baarmoedermond en helpen deze te verweken en te verwijden en helpen je energiebalans en chi (levensenergie) te herstellen. Je lichaam kan zich weer ontspannen en het geeft nieuwe energie. Acupressuur is gebaseerd op dezelfde principes van acupunctuur, in plaats van naalden wordt er druk met de vingers en handen toegepast.

Caulopyllum thalictroides tabletjes van VSM dosis D6

Aan het einde van de zwangerschap bevordert caulophyllum de ‘rijping’ van de baarmoedermond. Het bevordert de ontsluiting en vergemakkelijkt de bevalling door de wee-ondersteunende werking. Driemaal daags 2 tabletjes onder de tong op laten oplossen en innemen een half uur voor de maaltijd. Na de bevalling kan je in dezelfde dosering doorgaan om de kraamzuivering te bevorderen en bloedingen en een baarmoederslijmvliesontsteking te voorkomen.

Spinning Babies®

Met Spinning Babies® techniek creëer je een optimale balans in je lichaam. In het bekken zitten allerlei spieren en ligamenten waarin spanning kan zitten, onder andere door onze leefstijl wat een disbalans kan veroorzaken. We zitten veel, dit heeft onder andere invloed hoe de baarmoeder in het bekken ligt en op de ruimte die je kindje in kan nemen. Door eenvoudige oefeningen met je partner te doen creëer je zelf zo’n 30% meer ruimte in het bekken en is het voor de baby een stimulans om in een optimale ligging te komen liggen. Dit kan helpen om de bevalling op gang te helpen, doordat de baby beter kan indalen wat de ontsluiting kan bevorderen. De Sidelaying release is hier een goede oefening voor.  

https://www.youtube.com/watch?v=EEUvkg_ec8Y&app=desktop

Seks/orgasme

Van intimiteit gaan de bevallingshormonen stromen. Puur wetenschappelijk gezien maakt het sperma van je partner door het hormoon prostaglandine de baarmoedermond zacht en rijp. Daarbij produceert het vrouwelijk orgasme het hormoon oxytocine het essentiële hormoon voor de bevalling. Het orgasme zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. Als je lichaam er klaar voor is, is het net een laatste zetje. De gynaecoloog gebruikt de hormonen ook om je baarmoedermond zacht te maken als hij of zij je gaat inleiden. Heb je een vliesscheur of gebroken vliezen dan mag je geen seks meer hebben i.v.m. infectiegevaar.

Wat als je niks doet

De vermoeidheid en de druk van overtijd gaan is mentaal zwaar, maar wees overtuigd van je eigen kracht. In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die bij week 40 onrustig beginnen te worden. Vaak speelt hierbij de druk vanuit de omgeving een rol. Iedereen leeft met je mee, stuurt appjes ‘is er al een baby’, maar dit maakt het er voor jou niet gemakkelijker op. Probeer je hiervoor af te sluiten en duik in je cocon. Voor jou is het ook een groot proces van loslaten en een transformatie naar het moederschap. Alles valt en staat met het goed voor jezelf zorgen alles ontvouwt zich vanzelf, vertrouw er maar op. You can do it!
Baby-comes-when-baby-is-ready-bevallen-vanuit-je-kracht-doula-annelies_mamalogisch_ovn

Wil jij echt even uit je hoofd en is het tijd om te ontspannen? In de praktijk van Mamalogisch in Hilversum geef ik heerlijke zwangerschapsmassage en overtijdbehandelingen.  Ik heb een unieke prenatale zwangerschapsmassagetafel. Deze massagetafel zorgt ervoor dat je heerlijk op je buik kunt liggen. Klik hier voor het maken van een afspraak of meer informatie.

zwangerschapsmassage-hilversumLees ook Happybirthing – Bevallen vanuit je kracht.

Volg jij Mamalogisch al? Klik hier voor de updates met vrolijke en natuurlijke inspiratie.

(Visited 4.663 times, 3 visits today)
Annelies Mulder on FacebookAnnelies Mulder on Instagram
Annelies Mulder
(33) Doula, massagetherapeut, Hypnobirthingdocent. Verbinden vanuit je eigen kracht, denkt niet graag in hokjes, intuïtief & kleurrijk. Vrolijke en natuurlijke inspiratie dat is Mamalogisch.

3 Comments on “10 natuurlijk tips voor als je over tijd gaat”

  1. Wat een handige tips zeg! Bij de eerste liep ik een volle week overtijd, ik gebruikte 3 homeopatische middeltjes (welke weet ik helaas niet meer) die allemaal een natuurlijke bevalling zouden versnellen. Gelukkig kwam ze wel uit zichzelf maar wat duurde die week lang! Nu ben ik 25 weken zwanger en ik maak me er nu al druk om. Die voetreflex massage heb ik eerder gehoord dus mocht ik weer overtijd gaan lopen laat ik dat sowieso doen. Het schijnt ook te werken bij een stuitligging! Heb ik gehoord althans..

  2. Bij een orgasme spant de baarmoeder aan. Dat zou in theorie de boel ook nog aan de gang kunnen krijgen. Als de vliezen gebroken zijn en er komen maar geen weeën, wordt geslachtsgemeenschap echter ontraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *